Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar veriliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Sağlık İl Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. Türkiye'de yaklaşık 24 milyon kişinin sigara içtiğini ifade eden Özkan, buna harcanan paranınsa yıllık 15 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Açıklamasında sigaranın sebep olduğu hastalıkların tedavisi için yıllık 50 milyar dolar harcandığını belirten Sağlık İl Müdürü Özkan, şunları kaydetti: "İzmir'de 2008 yılındaki yangınların yüzde 38'i sigara sebebiyle çıkmıştır. Ayrıca çevre kirliliğine ve iş gücü kaybına yol açan sigaranın kâğıdı için de dünyada her yıl 4 milyon ağaç kesilmektedir. Gelişmiş ülkelerde azalan sigara kullanımı, az gelişmiş ve yoksul ülkelerde aksine hızla çoğalmaktadır." Bağımlılara en iyi tedavi ve desteğin verildiği merkezlerin sigara bırakma poliklinikleri olduğunu hatırlatan Op. Dr. Özkan Konak, Karşıyaka, Bornova, Buca, Çiğli ve Tire ilçelerinde bu polikliniklerden açtıklarını, böylece İzmir'deki Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleriyle Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ndekilerin dışında, Türkiye'de ilk defa birinci basamak sağlık kuruluşlarında sigarayla faal olarak mücadele edilmeye başlandığını açıkladı.

Açıklamada, sigaranın zararları şöyle sıralandı: "Dünya Sağlık Örgütü'nün bir bağımlılık olarak sınıflandırdığı tütün kullanımı, çok sayıda olumsuz etkisiyle de halk sağlığını tehdit ediyor. Sigarada, 4 binden fazla zehirli madde bulunmaktadır. Karbonmonoksit, nikotin ve katran, bilinen en tehlikelilerinden birkaçıdır. Uzmanlar, filtreli veya light tabir edilen sigaraların zararının az olmadığını, bunların sadece reklam için kullanıldığını vurgulamaktadır. Sadece içenler değil, dumanına maruz kalanlar da pasif içici olarak zarar görmektedir. Sigaranın kansere sebep olduğu, kanser türlerinin yüzde 30'una, akciğer ve gırtlak kanserlerinin yüzde 80-95'ine yol açtığı bilinmektedir. Her 100 bin kişide kansere yakalanma oranı yüzde 3- 4 iken günde bir paket sigara içenlerde yüzde 143, iki paket ya da daha fazla içenlerde yüzde 217'ye çıkmaktadır. Bunun dışında akut ve kronik hastalıklara sebep olmaktadır. Yanında sigara içilen çocuklarda solunum yolu hastalıkları, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, bronşit, tonsillit, astım bronşiale ve pnömoni (zatürre) gibi hastalıklar çok sık görülmektedir. Sigaranın kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit ve amfizem gibi hastalıklarının da yüzde 80'inden sorumlu olduğu vurgulanmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber